DomovLokacijaUrnikPišiFacebook
Pole-Dance-studio
Pole Dance studio
Kolarjeva 47
SI-1000 Ljubljana

T: +386 30 640 066
E: info@poledancing.si
Korenine Pole Dance (plesa ob drogu) verjetno segajo v antiko in prve erotične plese, v čas Sumercev, Salome in plesa sedmih tančic ter starih Rimljanov.

 

Nekateri ga povezujejo tudi s tradicionalno gimnastično disciplino mallakhamb v Indiji. Morda se je začel v 19. stoletju, ko so se ciganski plesi že plesali ob kovinskem drogu, ki je takrat podpiral streho šotora.

 

Kot prvi pravi ples ob drogu se je v zgodovino zapisal leta 1968 z nastopom Belle Jangles v nočnem klubu Muguwump v Oregonu v ZDA.

Od tam se je ples razširil v Kanado in konec prejšnjega stoletja je prava plesna evforija že zajela celotno ZDA, kasneje še Evropo in Avstralijo.

 

Danes je ples ob drogu priljubljen tudi v celo nekaterih predelih Kitajske, kjer se sicer drog uporablja pri akrobatskih elementih v tradicionalnem kitajskem cirkusu.

 

Mnogi ob drogu pomislijo na striptiz klube, pa vendar striptiz nima veliko skupnega z modernim plesom ob drogu, v katerem se z rahlo erotičnim pridihom prepletata umetnost in športna aktivnost. Na platnu sta ob drogu prvi zaplesali ameriški igralki Demi Moore v filmu Striptiz (1996) in Sheila Kelley v filmu Vroči ples (Dancing at the Blue Iguana, 2000).

 

Zanimanje za Pole Dance stalno narašča po celem svetu. Od leta 2003 potekajo različna mednarodna tekmovanja in prvenstva. Pravila tekmovanja prepovedujejo goloto in intimne geste med nastopom, s ciljem ločevanja plesa ob drogu od striptiza in osredotoči pozornost na šport in umetnost.

 

Značilno je, da so plesna tekmovanja razdeljena v dve kategoriji - dva načina delovanja - " Artistic" in "fitness". V prvem, poleg elementov, igra pomembno vlogo koreografija, lepota gibov in sposobnost vživeti se v vlogo. V kategoriji "fitness" pa je poudarek na vzdržljivosti in telesni pripravljenosti.

 

Ples je nekaj čudovitega - prijetna družba, prijetna glasba, lepota gibanja.

 

Ples je jezik, ki ga razumejo po vsem svetu in je najlepši način spoznavanja in izražanja čustev. Nobene dolgočasnosti, le zabava in sprostitev.